2010-10-14

91-årig dam dog efter höftfraktur.

Såna här snyftartiklar får mig alltid att gå igång. 91-årig dam dog efter höftfraktur. Självklart har det säkerligen begåtts misstag, som det står i artikeln. Jag har aldrig sagt att sjukvården är felfri. Men kanske, bara kanske, borde det någonstans i artikeln framkommit att höftfrakturer inte allt för sällan faktiskt leder till att personer avlider då det är ett stort trauma på kroppen. Inte minst om man närmar sig 100 bast och då troligtvis lider av diverse andra åkommor. Det är sorgligt, men vi lever inte för alltid och dessutom har vi inte bot på allt. Och sjukvårdsmänniskor är också just bara människor.

Citat från artikeln:
På Danderyds sjukhus var ortopeden överfull
och lite längre ner står det
Hon blev ännu sämre, svarade inte längre på tilltal, och två gånger skrevs remiss till medicinkliniken, som inte hade plats.
Var det ortopeden eller medicinkliniken som var överfull? Eller båda? Kluddigt. Hon blev trots allt opererad ganska snabbt.
 Morgonen därpå hade hon mörk avföring som kastades utan att någon sjuksköterska bedömde om det rörde sig om blodig avföring
I artikeln går inte att utläsa om informationen ens framkommit till en sjuksköterska, men den ansvariga syrran kan nog få sig en känga oavsett.

Så det fanns inte plats på medicinkliniken. Skyll då inte på sjukvårdspersonal, vi som jobbar kan inte riktigt skaffa fram våningsängar till patienterna. Skyll istället på politikerna som sitter och fattar beslut utan att ha en aning om hur verkligheten ser ut. Inte allt för sällan kommer besluten efter att någon ekonom utan kunskap om hur det fungerar på golvet, har uttalat sig om hur vården bedrivs billigare.

På Tv 4 säger de nu på nyheterna att problemen med överbeläggningarna ska granskas. Bra säger jag. Det är svårt att göra ett bra jobb när man kommer till jobbet och ser att det är överfullt på avdelningen och ännu fler patienter är på ingång. Det måste handla om kvalitet och inte kvantitet. Och risken med fler privata alternativ är att vinstdrivande företag gärna tjänar pengar och det rimmar illa med god sjukvård som innebär generöst tilltaget med personal och andra resurser.

När ska vi inse att döden är en hemskt tråkig, men obligatorisk och synnerligen naturlig del av livet?

2 kommentarer:

Katie sa...

Det är tragiskt att sådant här sker. Jag arbetar på GOA på uddevalla sjukhus, Geriatrisk Oropedisk Akutvårdsavdelning, och där har vi patienter med höftfrakturer, äldre som du nog förstår. Tyvärr är det en viss procent av våra patienter som avlider pga sin fraktur efter operationen och det finns ingenting vi kan göra om man säger så. Låter kanske dumt. Men många av våra patienter är allvarligt sjuka i cancer eller (och) hjärtsjukdomar osv. Har läkaren inte satt 0-HLR på patienten gör vi såklart ALLT vi kan för att rädda patienterna men är patienten närmare 100 år, svårt sjuk i cancer osv sätter läkaren 0-HLR efter att pratat med patienten och anhöriga och då ger vi "bara" vård i livets slutskede. Så gott som vi kan. MEN jag kan nog tro att det är 80% av våra patienter som KLARAR sig! Vi har 22 vårdplatser och det är sällan någon patient avlider hos oss. Så klart sker det men inte ofta.
Dock är det som på många ställen avlider 1 patient tar det inte lång tid förrän 2 till avlider . . . och ingen vet varför???!!! Men sedan kan det gå upp emot månader innan vi förlorar nästa patient . . . Tyvärr orkar inte våra patienters kroppar med påfrestningarna som denna allvarliga skelett skada och stora operationen med alltid.
De är gamla och svårt skadade.

Ja det blev visst långt det här . . . Men tänkte skriva några rader.
Titta gärna in på min blogg ;)
Ha det bra!
Kramar, Katie

Karin sa...

Jag är själv sjuksköterska och har jobbat på ortopeden både i Sthlm, Malmö och i Oslo. Även om kvaliteten skiljer sig enormt mellan dessa ställen så spelar det ju ingen roll om patienten lever på övertid....
Ska kika in på din blogg :)