2012-02-28

Lova 2 år

Det sägs ju att barn regredierar när det kommer syskon, men jag vill nog påstå att utveckligen har tagit ett språng framåt.
På bara en månad har Lovas språkutveckling tagit fart. Nu bubblar orden ur henne och även om hon fortfarande pratar relativt orent så blir det allt bättre och vi förstår henne mer. Det är kul för vi kan nu börja ha riktiga konversationer med henne. Även när det gäller sånger så har sångtexterna allt mer fallit på plats och ibland förvånas vi när vi prövar en sång som vi inte sjungit på länge hemma och hon kan texten. Tänk så lite man vet om vad som händer på förskolan egentligen. Lova berättar också att "Morfar är gris. Mormor är ko. Lova är söt". Av barn och fulla får man höra sanningen.
De bästa lekarna är fortfarande att laga låtsasmat och bygga med duplo. Böcker sitter hon ofta och bläddrar i men svarar nästan alltid nej om vi frågar om vi ska läsa för henne. Annars älskar hon tv alldeles för mycket. Rita, måla och pyssla är andra favoriter och det är kul att följa hennes utveckling här. Just nu är färgerna intressanta och hon pratar ofta om vilka färger olika saker har. Hon vet precis vad hur gul ser ut men annars kan det ibland bli lite fel och blått får heta rosa och rött får heta brunt och så vidare.
Hon äter bra och på dagis undrar de om hon brukar äta oss ur huset för hon sätter i sig flera portioner både till lunch och mellis, men äter dock lite mindre middag. Hennes ätande syns inte på henne för hon är ganska smal. Eller "normal" (fy för det ordet).

Hon är tvåårstrotsig, eller om det är en reaktion på att Nils kommit till oss. Hon kan slå till oss för att få reaktion och även Nils har fått nån känga. Hon kan skrika rakt ut så att det ilar i öronen och visar tydligt vad hon vill. Tyvärr stämmer inte alltid hennes vilja överens med vår. Hon har sedan lillebror kom blivit lite mera nappig och snuttig. Hon vill ha napp och snutte oftare, framför allt när jag ammar ellerger honom mat. Självklart får hon ha dem mer också men hon får lägga ifrån sig det när hon leker. Och det är hon väldigt duktig på.

Lova har fullt upp med att sortera upp världen just nu. "Min" "Pappas" "Mammas". Allt ska ha en ägare, eller vara i relation till något. Det är kul att ha kompisar på besök men jobbigt när de lånar leksaker. Fast hon har börjat förstå innebörden av "låna" och blir inte längre arg och ledsen, även om hon precis som toddlare i allmänhet alltid ska leka med samma sak som kompisen.

Hon har inget som helst intresse för kläder och struntar i vad hon har på sig än så länge men gillar fortfarande skor. Hon klär utan problem av sig overall/jacka, mössa, strumpor och byxor. Tröjor/överdelar är det svårare med. Gällande påklädning är hon allt för bekväm av sig men kan krångla på sig byxor med lite hjälp och pepp.

Pottan är hon inte särskilt intresserad av. Hon testar ibland, men vill ha blöjan. Fast hon säger gärna till när hon kissar i blöjan, haha. Vi är inte ett dugg stressade över den sega potträningen utan det får ta sin lilla tid.

Mot Nils är hon, trots en och annan lätt smäll ibland, väldigt väldigt snäll. När han är ledsen får han låna hennes snutte och hon har även försökt ge sin napp till honom. Hans nappar är likadana fast mindre, så det är kanske lite svårt att se skillnaden. Hon klappar på honom och pratar med honom och säger ofta att "Sils är söt".



Hur trotsig och knäpp hon än är ibland, så är hon vår fina skatt.
Glada goa och innerst inne snälla Lova.
Nu som fantastisk storasyster också.


4 kommentarer:

Jessica sa...

Åh, fina, fina Lova! Det är alltid lika spännande att läsa om barn i samma ålder som Lucas, hur lika men ändå olika det kan vara :) Hoppas att ni får en fin dag! Kram

Susanna sa...

Hej! Vilken fin liten familj ni har:) Bade Lova och Nils ar sa sota! Tankte pa det dar du sa om att Lova blandar ihop farger - det ar nog alldeles for tidigt att saga nu, hon ar ju trots allt bara tva ar!:) Men min pojkvan ar fargblind och blandar just ihop dem fargerna; rosa kallar han ljusblatt och rott blir oftast brunt (spec morkroda nyanser). Jag pastar inte att hon ar fargblind, det ar ju trots allt ovanligt bland flickor - men intressant att det verkar vara just dem fargerna som ar svara att urskilja! :)

Karin sa...

Susanna: Jag tror det mest handlar om okunskap, snarare än färgblindhet, men intressant ändå! Kanske är det svårt att urskilja de färgerna. Spännande!

sofia sa...

Grattis i efterskott till söta Lova =)