2009-02-19

Vad är queer?

Queer går egentligen inte att förklara, och ska inte heller gå att förklara. För det första är ordets betydelse "konstig". Ordet användes på 70-talet som ett skällsord för homosexuella. I början av 90-talet kom ett antal gay-aktivister att vända ordet till en positiv betydelse.
Queer går inte att förklara, för det ska vara luddigt för att kunna följa samhällets förändringar. Dessutom ska queer vara som ett facklöst fack, helt utan kategorier.

Ofta pratar man om queer-teori, vilket egentligen är missvisande. Det är ingen teori, utan bara ett sätt att se på världen utifrån. Som att ta på sig ett par andra glasögon. Huvudtesen i queer är inte att ha fokus på HBT (homo-bi- och transpersoner) utan att hela tiden ifrågasätta den heterosexuella normativiteten. Heterosexualitet må vara majoritet, men är det samma sak som att det är norm? Och framför allt, är det samma sak som att det är det högst goda och enda rätta?
Queerteoretiker ställer sig frågorna "hur kommer det sig att heterosexualiteten
tror sig vara naturlig och ursprunglig och varför har den så starkt behov av att övertyga om dess självklarhet?" och "vad är heterosexualitet?" Kultur och historia har väl egentligen skapat heterosexualiteten? Begreppet hetero har bara existerat i hundra år... och sågs från början som en perversion! Det tål att tänkas på!
Många tänker nog nu att heterosexualiteten är ett måste för att barn ska bli till och att människosläktet ska leva vidare. Men är det egentligen så? Det enda som behövs är några kvinnor och en man, som i över huvudtaget inte behöver ha någon intim kontakt för att ett barn ska bli till. Det finns alltså inget i den biologiska fortplantningen som kräver eller förutsätter heterosexualitet. Att heterosexualitet är nödvändigt för att vi människor ska leva vidare är snarast en saga som heterosexualiteten berättar om sig själva för att alla ska tro att den är större och viktigare än vad den egentligen är.

"Heterosexualiteten är en social uppfinning kopplad till makt, vilket ger vissa människor fördelar på andras bekostnad. Makten är omgärdad av strukturer och ideologiska föreställningar som skyddar den från ifrågasättande insyn och kritk"

Jag ser mig själv som queer. Eller åtminstone anhängare av queer. Jag ifrågasätter de normer som samhället byggt upp, både gällade sexuell läggning och tvåsamhet. Jag säger inte att något är bättre eller sämre, jag bara funderar varför det ser ut som det gör. Heteronormativiteten innebär att hetero är förebild, vilket kan ses i både lagstiftning och i vad som är allmängiltigt. Varför tar vi denna majoritetskultur för givet?

Fråga: "Hur vet du att du är bi/homo, har du testat samkönat sex?"
Svar: "Hur visste du att du var hetero när du var oskuld?"

Vad du säger om mig, säger mer om dig, än om mig.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Vad är Queer ?

Jo mina vänner, det är en könsjukdom som sätter sig på en människas mentala status, vilket alltid avslutas med mental instabilitet eller bara ren "slynighet".

Detta drabbas mest ofullständiga aborter i ålder 11-32.

btw.. grynet är en jävla fitta

Karin sa...

spanks.

Totte sa...

Vissa e ju såååå mogen, eller gröna av sina egna synders leverne (och vad synd står för vet personen bara själv) Så mothugg biter ej på denna kommentar :)