2010-04-05

Tips till blivande föräldrar kanske?

Den här listan hade jag själv velat läsa.

Saker jag totalt kunde struntat i att köpa innan Lova föddes:
*Massa strumpor. Ungen har knappast fotsvett och går inte, hur många kan man behöva då? Typ 2 par? Dessutom är det märkligt att man vet hur man klonar en människa, men inte hur man ska designa strumpor till bebisar så att de sitter kvar. Sparkbyxor är bäst!
*Täcke och kudde köpte vi aldrig (fast vi var bra nära). Tur är väl det, det är inte riktigt passande för små barn. Ett örngott i sängen och babyfilt(ar) är det enda rätta.
*Kläder i strl 50. Vi visste att hon skulle bli en dunderklump. En uppsättning kläder i strl 50 hade räckt, bara för att hon skulle få ha NÅT fint att åka hem i som hon inte simmade i. En del kläder hann aldrig bli använda.
*Amningskudde. Okej den är skön och så, men egentligen helt onödig. Funkar bra med vilken kudde som helst. Jag går knappast upp på natten och hämtar den för att snurra in mig i när jag kan ta en vanlig i sängen.
*Amnings BH. Man vet ändå inte hur brösten förändras och allvarligt talat så klarar man sig utan en sån. Åtminstone tills man ska amma bland folk som man inte är bekväm med.


Saker jag kunde struntat i att köpa efter Lova föddes:
*Nappar i alla former. Känns ändå som att hon har accepterat den nappen vi försökt mest med, så det kunde nog ha kvittat. Så jag rekommenderar att använda en ergonomisk napp i första hand.
*Dåliga nappflaskor från ica. De är uppenbarligen inte gjorda för små små bebisar, även om man har minsta hålet på nappen. Om man inte vill att ungen ska få mat-chock och kolik, förstås.
*Huggies och liberos blöjor. Huggies sitter illa och läcker, liberos är rätt hårda och osköna. Pampers sitter bäst och är elastiska.
*En speciell kopp för koppmatning som jag köpte på apoteket. Koppmatning är värdelöst och tidskrävande och gjorde mest att både jag och Lova blev ledsna.

Bästa köpen (som med facit i hand hade varit bra saker att ha hemma redan innan):
*Riktigt bra flaskor från Tommee tippee - closer to nature. Perfekt för att kombinera amning och flaskmatning. Eller kanske framför allt Dr Browns flaskor som motverkar magont på ett helt fantastiskt sätt. Jag tycker faktiskt att den där dr Brown förtjänar nobels fredspris. Visst, vi har lagt typ 500 spänn på flaskor på 5 veckor... billigare hade det blivit om vi läst den här listan först!
*Plastad frotté att ha under lakanet i sängen, för att skydda madrassen för sånt som kan komma ur en bebis.
*Minifomdroppar för att undvika kolik.
*Sempers magdroppar som hjälper bebisens tarmflora att hitta balans.
*Lite modermjölksersättning. Finns små paket på tetra så man måste inte köpa en stor dyr förpackning om man nu inte kommer använda det. Men ett par såna småpaket ifall att....
*Bröstvårtekräm a la Purelan. En liten tub räcker utmärkt. Kan lova att det är räddningen för såriga bröstvårtor och sparar många tårar. Och ja, de säger att såriga bröstvårtor beror på fel teknik. Må så vara, men jag känner ingen som kommit undan helt smärtfritt och utan sår...
*Alvedon. Det gör ont lite här och var de första dagarna.
*Omlottbodies. Borde vara olagligt att tillverka kläder som man drar över huvudet på barn som är under en meter höga. Tyvärr har vi nästan bara sådana ändå.
*Mjuka bra plastskedar för små barn - för att lättare kunna ge de olika dropparna. Även om man inte ger Sempers magdroppar eller minifom, så är skedarna bra när man vid 1 månads ålder börjar ge barnet D-vitamindroppar (som man får gratispå BVC).

För övrigt kan jag informera om att man på BB får hur mycket grejer som helst. Vi fick 2 blöjpaket, babyolja, bindor, body, hakklapp, dreggelskarf, idominsalva, föräldratidning, mössa, våtservetter med mera. Och det är inte bara provpaket, utan stora riktiga förpackningar och klädesplaggen var från Lindex, NameIt och PoP.

3 kommentarer:

Veronica sa...

Bra lista för en blivande förälder. Visst pratar man en hel del med folk som fått barn men mycket av vad som sägs glöms fort bort, listan här kan man gå tillbaka och kolla på :)

SI sa...

Lovely! Väntar barn om 2 veckor och den här listan känns BRA och väldigt roligt skriven :D

Karin sa...

Kul! :)