2011-04-20

Barnskor / Förstagåskor - Att tänka på.

När barnen börjar gå köper man givetvis skor. Vi skulle nyligen köpa ett par och insåg att det inte är så enkelt som man kan tro. Små barn har små fötter, de har inte särskilt starka vrister och dessutom mjukt skelett. Därför bör man inte fuska  på skopunkten. Jag skulle inte handla första skorna på skopunkten heller för den delen.
Förstagåskor ska för det första inte vara ärvda, eftersom barnen väger olika och belastar olika. Tyvärr är det bara att plocka fram plånboken, för vi lärde oss snabbt att de vettiga skorna går lös på mellan 500-700 kronor.
De ska helst vara höga i vristen och ge bra stöd. De ska vara breda för gott om plats på foten. Skinn är att föredra eftersom det andas medan plast stänger in fukt som sedan kan kylas ner och göra fötterna kalla och barnen frusna.
Några märken, exempelvis Kavat har ekologiska förstagåskor, vilket så klart är ett fett plus.
Låt butikspersonalen mäta barnets fötter OCH skorna. Innerlängden kan skilja sig oerhört mellan storlekar. 1-1.5 centimeter ska finnas till godo, att växa i.

Vi hade turen att springa på ett par schyssta skor från Superfit, ett märke som gör bra barnskor. De var nedsatta från 500 pix till 149. Rätt lagom faktiskt.
Superfit.
De sjuhundraelva paren som Lova fått ärva kanske får hamna på landet när det ska lekas och skitas ner ordentligt. 

Lova har även sina döcoola Puma, som uppfyller alla kraven
men är för schyssta för att skita ner i sandlådan.

Tänk vad man lär sig saker som aldrig någonsin ens nuddat en hjärncell innan det lilla livet kom till världen.

1 kommentar:

Emelie sa...

Ja jag vet ju sannerligen vem jag kommer vända mig till med 20 frågor efter jag reproducerat! (lär dock inte ske på en tag :)