2011-11-19

Utvecklingsamtal på dagis.

Igår fick vi veta att Lova är precis som hemma på dagis. Eller att vi uppfattar henne likadant som pedagogerna gör.

Lek och aktivitet.
Hon stannar länge i samma lek och favoriterna är sandlådan och att bjuda fröknarna på sandkakor och inomhus föredrar hon att rita och måla. Hon hittar halvruttna äpplen som fallit från träden på gården och de går hon gärna och tuggar på. Hon leker gärna själv och bryr sig inte så mycket om de andra barnen ännu. Inte på ett sätt som tyder på utanförskap, utan snarare på eget val. En av favoritleksakerna är gamla metalllock till glasburkar som hon går och "knäpper" med.

Mat och sömn.
Hon äter alltid bra, både frukt, lunch och mellis och somnar utan problem när hon försäkrat sig om att de andra barnen också lagt sig i sina vagnar. Hon sover precis som hemma 1-1.5 timmar, vilket tydligen är ganska kort stund.
Vi pratade lite om kosten och de kostråd som livsmedelsverket har, exempelvis lättmargarin och lättmjölk vilket för mig är helt befängt att servera till barn. På Lovas dagis har de som jag tidigare nämnt egen kokerska och de använder bara bregott och riktiga produkter. Väldigt sällan får barnen ketchup och det är bara när de exempelvis grillar korv eller hamburgare ute och då är det hemmalagad ketchup som gäller. Kokerskan gör hemmagjort äppelmos (istället för sylt) för att minska sockermängden och om de får varm choklad så är den gjord på kakao och ytterst lite socker. Överlag så tycks det vara väldigt likt hur vi resonerar här hemma och det känns ovärderligt.

Interaktion.
Tidigare hade hon en fas när hon kunde slå till barn om de blev för närgångna, men vi har upplevt att det har lagt sig sedan hon lärde sig säga nej verbalt. Ibland testar hon dock oss och provar att slå, så vi frågade om det händer att hon gör så mot barn eller vuxna på dagis. Dagisfröken såg då helt oförstående ut och sa förvånat att så skulle Lova aldrig göra och att hon är ett av de barnen man aldrig behöver oroa sig för att sådant ska hända. Däremot så säger hon bestämt nej om något barn försöker ta leksaker ifrån henne och det ser jag som positivt. Skönt för oss.
Tidigare har hon blivit ledsen och arg när man bytt aktivitet, om det så handlar om att gå in eller ut eller byta lek. Vi har märkt det här hemma också, men det har lugnat sig. På dagis upplever de att hon kommit in i rutinerna nu och accepterar därför när något nytt ska hända. Tidigare höll hon sig nära en vuxen hela tiden, men nu kan hon stanna kvar i sin lek och ropa efter personalen och när hon får svar fortsätter hon leka.

Genus.
Jag tog åter igen upp frågan om genus och om hur de ställer sig till genustänk. Vi fick då veta att man tidigare arbetat mycket hårt med genusfrågor i personalgruppen, men släppt på det. Däremot är tanken att genus ska vara så pass implementerat att de faller sig naturligt. Nu jobbar de mycket mer med naturkunskap och matematik. Jag är nöjd.

Inga kommentarer: