2010-12-09

Kön spelar ingen roll. Men det är samtidigt skitviktigt.

Jag skulle behöva ett samtal med en genusexpert som kan förklara nedanstående för mig.

Det ska vara genusdagis där det inte spelar någon roll vilket könsorgan man har, för man ska kunna leka med alla leksaker. Det ska helst inte vara pojk-och flickavdelningar bland barnkläder, för barn är barn och färg spelar ingen roll. Varför är det då så viktigt att tjejer inte har rosa, om det inte ska spela roll? Sitter åsikter och jämställdhet i färger för det första? Om det stör, så köp Hello Kitty kläder till din son då eller Spindelmannen till din dotter. Ska det vara så svårt? Om du inte gillar könsuppdelade klädavdelningar så behöver du inte handla pojk till pojk eller flick till flick. Eller så kan du helt enkelt köpa allt på Polarn o Pyret.
Tjejer och killar kan göra samma saker och är lika värda och kön spelar ingen roll. Tjejer kan leka med fotbollar och sitta i bolagsstyrelser, precis som män. Det är väldigt mycket fokus på vad tjejer kan och väldigt lite fokus på killar. Ska vi ta och tacka radikalfeministerna en gång till?

Men jag fattar det inte. Varför ska vi lära barn att kön inte spelar någon roll, men när de är växer upp får de lära sig att det ska kvoteras hit och dit för att det ska vara jämt fördelat med snoppar och snippor. Killar kvoteras in i sjukvården och tjejer i mansdominerade yrken. Plötsligt spelar könsorganet (för det är ju det vi ser till i ett sånt sammanhang - vår fysiska kön snarare än vårt sociala) till viss del större roll än kompetens. För mig är det samhället största motsägelse just nu.

Summa summarum: Kön spelar ingen roll. Men det är samtidigt skitviktigt.

Jag kan ju inte låta bli att tänka ett steg längre och fundera på var dubbelkönade personer hamnar i allt detta.

1 kommentar:

Keeya sa...

Amen sister! Och hahaha typiskt dig att börja tänka på dubbelkönade ;)

Nä hörreduru nu måste vi bara boka in en dag för att träffas! Muttet mutter för det aldrig händer. Bara så du vet så kommer jag finnas på Söder nära Babyproffsen torsdagen den 16:e c:a 14! Be there or be fyrkant! Puss!