2010-12-18

Michael Moores brev till regeringen. (uppd)

Michael Moore har skrivit ett brev till  den Svenska regeringen. Han skriver att Sverige är ett drömland för våldtäktsmän och att endast 9 av 10 anmälda fall går till domstol.

Ja, det är som bekant jävligt enkelt att vrida på fakta. Om man i överhuvudtaget ska jämföra sexualitet i olika kulturer så behövs en mängd kunskaper. Man måste förstå historia, socialantropologi, juridik, psykologi med mera med mera med mera. Vi förstår ju knappt hur vår granne tänker när det kommer till sexualitet, så ni kan förstå skillnaderna när det kommer till olika världsdelar. Här tar han enkla fakta (tagna från kvällstidningar bland annat, hur seriöst är det?) och översätter dem..
Det Michael Moore tydligen inte vet någonting om är vår syn på sexualitet i Sverige, som kan tyckas vara lite speciell. Vi har stränga lagar och öppna sinnen, skulle man enkelt kunna säga.

Att vi har högst andel anmälda fall, är inte samma sak som att vi har högst andel våldtäkter. I Sverige har kvinnor, som ni säkert vet, en ganska stark ställning idag. Vi anmäler alltså, istället för att tänka "det är ingen idé" "ingen kommer tro mig" eller liknande. Vi har blivit matade med att vi ska anmäla, även om vi blir våldtagna av vår partner exempelvis. Vi (eller ja, de flesta av oss) tar ingen skit. Tack feministerna.

Han tar i alla fall något som är oerhört komplext, förenklar det till det yttersta, skriver ett brev och får folk att tro att var och varannan man i Sverige är våldtäktsman,

Jag tycker detta är förjävligt och jag hoppas sannerligen att någon kunnig kommer bemöta detta på ett proffsigt sätt och skjuta ner allt han säger. Och hoppas det blir en av våra oerhört kompetenta sexologer istället för en okunnig politiker.

Från och med nu kommer jag omvärdera allt som Michael Moore tidigare gjort och inte tro ett skit på det, förrän någon lägger fram trovärdiga bevis.

Här kan ni läsa hans brev. Aftonbladet.

Claes Borgström (Tidigare JämO) kommenterar brevet i Aftonbladet.

Uppdatering.
Jag sitter just nu och följer kommentarerna som trillar in på Farbror Moores hemsida. Tänker bjuda er på en av de bästa, som visar lite hur man kan vrida och vända på statistik.

Dear mr More

I am a plain guy from Sweden (who by the way have not raped anyone).
The way You portrait Sweden is quite one dimensional, there is a reason for the rape rate is so high in our country.
We encourage our population to report every wrong doing and we take it very seriously.

Sweden has one of the highest equality between women and men in the world, and our female population is very aware of what is OK or not in terms of sexual acts. I think that the low number of rapes in other countries is just can be a sign of huge amount hidden assaults. Or do you suggest that Swedes have a higher tendency to rape people?

USA have 29 reported rapes per 100 000 persons, Sweden has 53 reported rapes per 100 000 persons, Egypt have 0.1 reported rapes per 100 000 persons. So if you are forced to sleep nude in the open the safest place to do that according to statistics is Egypt, you are 290 times more likely to be raped in USA and 530 times more likely to be raped in Sweden.

I don’t know about statistics but I am by nature a bit causes to through them around like you Mr. Moore.
I believe that the more secure a nations population feels it will increase the reported assaults in that country.
1 reported rape per 100 000 people in Sierra Leone says it all I think.

And by the way I believe that Mr. Assange is not guilty based on reported information in that particular rape case.
But that might be according to Moore because I am Swede and pro rape, well wrong you are.



timtin

1 kommentar:

Emelie sa...

Väl skrivet! (av både dig och "timtin")