Har ni hört talas om #prataomdet, som startat på Twitter? Det handlar om att vi helt enkelt ska börja prata om sexualitet och dess nyanser och om var gränserna går. Som bekant är inte våldtäkt synonymt med att en ful gubbe hoppar fram ur buskarna en sommarnatt, utan gråskalan är betydligt större och verkligheten mer komplicerad.
Jag har nu följt #prataomdet på Twitter under ett litet tag. Det tycks mestadels vara kvinnor som är villiga att prata. Betyder det då att män aldrig utsetts för sexuella övergrepp? Troligtvis inte. Men eftersom fördomarna kring manlig sexualitet är många och väl förankrade så vet knappt män hur deras sexualitet egentligen ser ut. Det finns en tro om att män alltid ska känna lust och ha testosteron så att det räcker för hela fotbollslaget. Medan kvinnor alltid är offer som har rätt att säga nej. Men i verkligheten kan män känna olust och kvinnor kan vara kåta så att det räcker och blir över.
Sedan har vi det här med sexuella scripts (som jag var inne och nosade på i mitt inlägg om Michael Moore tidigare idag). För att gravt förenkla vad sexuella scripts är så kan man säga så här:
Sexuella scripts är det du bär med dig i din sex-ryggsäck. Allt som du har fått med dig via uppfostran, undervisning, media, partners ja helt enkelt i alla situationer i livet. Där samlar du dina åsikter om rätt och fel, bra och dåligt, skönt och oskönt. Dina egna åsikter om när, var, hur, med vem, påverkar din sexualitet. Därför kommer varje människas sexualitet vara individuell.
Finns det då några sexuella rätt och fel? Det som är övergrepp för vaniljsexarn, kommer vara helt normalt för BDSM-utövaren. Med den individuella synen på sexualitet, blir ju ett påstående om att den andra har fel, ett övergrepp sig.
Tidigare i höstas frikändes en man vid Malmö tingsrätt, som varit misstänkt för sexuellt övergrepp (eller misshandel?) på en betydligt yngre kvinna. De hade haft avancerat BDSM sex som gav kvinnan blåmärken, varpå hennes mamma (om jag inte missminner mig) anmälde detta. De hade pratat om det. Mannen och den unga kvinnan hade skrivit ett slags kontrakt över vad som gällde. Därför var det inte våldtäkt eller misshandel. Anledningen till att fallet drevs var enligt åklagaren själv, för att pröva fallet juridiskt.
Inom BDSM verkar det vara vanligt förekommande att man pratar om gränser och regler innan. Men kan man kräva ett sexuellt kontrakt av krogragget på fyllan? Borde vi ha kontrakt med våra partners?
Att #prataomdet efteråt är förvisso väldigt bra. Men sen då?
När vi pratat om det kanske det är dags att ta av offerkoftorna och försöka hitta lösningar och förändringar innan det ens händer.
Men hur?
Twitter, Johanna Koljonen - DN, Katrine Kielos - Aftonbladet, Prata om det, Prata om det på Facebook.
(Läs John Gagnon och William Simons om du är intresserad av Sexuella scripts)
3 kommentarer:
Intressant det du skriver om BDSM, borde kanske uppmärksammas mer i #talaomdet - kanske finns saker att lära där!
Själv tror jag inte på sexkontrakt. Å ena sidan är ett av problemen att gränser vad gäller sex är flytande - när är det sex överhuvudtaget? - och att det därför blir svårare att prata om, å andra sidan är de flytande gränserna, den kittlande känslan att man kanske just passerat en gräns tillsammans ofta något väldigt spännande och bra.
Jag har upplevt att sex används som maktmedel i några relationer som jag jag varit i, vilket har lett till en hel del förvirring i efterhand. Mitt tips är: Ha inte sex och säg inte nej till sex av någon annan anledning än att lusten faller på eller inte. Är man falsk mot sin partner och skickar ut dubbla signaler så riskerar man att att man lär sin partner att feltolka de sexuella signalerna. Din kropp säger nej men du säger ja för att det var längesedan eller din kropp säger Ja men du nej för att han/hon inte ställde upp sist osv. detta kan leda till att din och din partners förmåga att avläsa sexuella signaler hamnar på sniskan vilket kan vålla stor skada både er själva och även era framtida sexpartners. Ärlighet och uppriktighet är viktigt inom alla typer av relationer och speciellt när det gäller sex. Så öva dig i att vara 100% ärlig mot dig själv redan nu så slipper du en massa onödigt lidande!
Jag har upplevt att sex används som maktmedel i några relationer som jag varit i, vilket har lett till en hel del förvirring både då och i efterhand. Mitt tips är: Ha inte sex och säg inte nej till sex av någon annan anledning än att lusten faller på eller inte. Är man falsk mot sin partner och skickar ut dubbla signaler så riskerar man att att man lär sin partner att feltolka de sexuella signalerna. Din kropp säger nej men du säger ja för att det var längesedan eller din kropp säger Ja men du nej för att han/hon inte ställde upp sist osv. detta kan leda till att din och din partners förmåga att avläsa sexuella signaler hamnar på sniskan vilket kan vålla stor skada både er själva och även era framtida sexpartners. Ärlighet och uppriktighet är viktigt inom alla typer av relationer och speciellt när det gäller sex. Så öva dig i att vara 100% ärlig mot dig själv redan nu så slipper du en massa onödigt lidande!
Skicka en kommentar