2012-01-28

Lova 23 månader.

För att jag glömde skriva när hon var 22 månader...


Lova utvecklar just nu sin motorik rätt rejält. Hon övar balansgång, går baklänges, klättrar, hoppar och studsar. Hon spelar flera instrument samtidigt som hon dansar. Finmotoriken övas också, framför allt genom att rita. Hon säger att hon ritar katter och vi kan tydligt se hur hon gör en sluten cirkel (som sällan blir helt rund dock) och gör sedan prickar som ögon och streck som morrhår.  Precis som när vi ritar katter till henne.

Språket går framåt, men det är inte med någon rasande fart. Hon har så smått börjat lägga till ord som "är" vilket leder till kompletta treordsmeningar. Hon pratar inte särskilt rent och ibland får vi anstränga oss för att förstå, men hon kämpar på och försöker verkligen uttala orden rätt, även om ord som är svåra för henne får omkullkastade bokstäver. (Ex blir "Smör" "Mörs"). Ibland kommer ord som vi inte alls vet att hon kan, som när hon plötsligt ser en helikopter utanför och pekar på den och säger "kopter". Tack förskolan, antar jag. Men pratar gör hon, tamejtusan hela tiden, och det är långa haranger.
Hon sjunger också och kan bitvis eller hela texten till flera sånger. Hon har börjat använda sig mer av olika toner allt mer så att sångerna låter som de ska. Som alltid så är instrumenten uppskattade och vi uppmuntrar henne gärna till att sjunga, dansa och spela. När hon sitter i baksätet på bilen så sjunger hon alltid för full hals och jag och Andreas sitter i fram och fnissar.

Hon har börjat leka på ett annat sätt nu och den solklara favoriten är hennes play-doh kök som hon fick av farfar och bonusfarmor i julklapp. Hon lagar mat och matar oss och gosedjur och dockor. Dockorna tycker hon också om. Och bilarna. Men köket är det som kan uppta längst koncentration, precis som att rita eller måla.

Annars älskar hon att kramas och pussas - så länge det är på hennes villkor. Ibland slår hon till någon av oss, bara för att hon vill säga förlåt och kramas. Skitkonstigt, ja, men vi försöker förklara att vi kan kramas hur mycket som helst utan att hon slår innan.

Det ska bli spännande och se vad som händer med Lovas utveckling nu lillebror är här.

1 kommentar:

i min lilla lilla värld sa...

STORT grattis till lillebror!!

Och va duktig storasyster är på att prata!